Elitfönster

Elitfönster ägs av Ratos AB och ingår i Inwido Sverige. Företaget har totalt 700 anställda. Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, och företaget levererar fönster både till stora byggprojekt och till vanliga familjehus. Majoriteten av deras fönster säljs inom Sverige. Elitfönsters huvudkontor ligger i Vetlanda. Fabriker och kontor har man både i Vetlanda och i Lenhovda. Deras säljkontor ligger i Stockholm och i Malmö. Deras fönster säljs av både byggfackhandlare och av deras egen säljkår.

Elitfönster och miljötänkande har genom åren ökat mer och mer, och idag tillhör man de företag som mest har varit med och påverkat olika lösningar och innovationer vad gäller miljöarbete inom denna bransch. De är ledande inom utvecklingen av energieffektiva fönster, vilket i sig är ett viktigt steg i klimatsmarthet. Elitfönster har miljögodkännande ISO 14001 från 1999.

Dagens Elitfönster ser först dagens ljus redan på 1920- talet då Lenhovda Snickerifabrik grundas. På 1950- talet väljer man att helt fokusera på fönster. Under åren som följer omstruktureras detta företag och på 1990- talet kommer det att kallas Elitfönster. Detta företag bildar år 1996 ElitFönster AB genom en fusion med dåvarande Myresjöfönster i Vetlanda.

Under början av 2000- talet är det nytänkande och nyskapande genom Elit Design som präglar företaget, och det är även nu man får delar av sitt sortiment Svan- märkt genom SIS miljömärkning. Man breddar under denna tid sortimentet till att inkludera bland annat ytterdörrar, skjutdörrar och takfönster.

Det är inte många fönster man kan tänkas vilja ha som inte går att skaffa fram hos Elitfönster då de har något för alla tänkbara smaker. Elitfönster är inte heller snåla med tillval och tillbehör och här kan man välja mellan kulörval, anodisering, slät eller profilerad insida, målat eller glaserat fönster och insida i massivt trä. Man erbjuder även barnsäkra solskydd som följer den europeiska standarden.

Deras mest köpta fönster är Elit original Trä, vilket även finns i exakt samma utförande men i aluminium istället för trä. Vidare erbjuder de Elit Passiv som passar för passiva hus och som passar för alla som önskar göra ett aktivt miljöval vid införskaffande av fönster. Man kan även köpa fönstret Elit Retro som kommer i klassisk retrodesign. Deras Elit Extreme är ett extrautrustat fönster som passar för stora ytor. De erbjuder även sidhängda fönster under namnet Elit MF Duo och Elit Harmoni som är inåtgående fönster som passar för altandörrar. Deras takfönster kallas Fakro och det fönstret kan man välja att få i trä eller aluminium. SnickarPer och Hajom mär deras ytterdörrar och skjutdörrar.