Underhållsfria fönster

I en vardag där vi har fullt upp med jobb och privatliv så orkar vi knappt tänka på det där med fönster som ska putsas och ses över. Då är det klart att underhållsfria fönster låter som en bra idé som man är villig att betala lite mer för. Om man slipper göra någonting åt husets fönsterarrangemang så behöver man ju heller inte ha dåligt samvete för att man spenderar lite mer tid på soffan tillsammans med nära och kära som också tycker att det känns mindre lockande att klättra på stege uppför husets fasad.

Ett fönster som håller

Det viktigaste att tänka på när man ska välja en fönstermodell är förstås att den ska vara riktigt hållbar. Om man ska hålla på och byta ut fönstren varje årtionde så blir det mycket dyrt och det här är faktiskt vad många råkar ut för. Inte nödvändigtvis för att fönstren som finns i våra äldre hem är så dåliga utan mer för att vi numera ställer mycket högre krav på hur de ska fungera. Med underhållsfria fönster så menar man modeller som inte kräver att man:

• Renoverar
• Oljar
• Byter ut delar
• Sandpapprar
• Klistrar
• Byter ut skruvar

Det här är sådant som spar en tid och som annars innebär en hel del kostnader. Underhållsfria modeller är ofta gjorda av plast och metaller som inte får problem med fukt och som är enkla att hålla rena. Med aluminiumfönster så kan man ju få en yta som alltid ser som ny ut för att den har ytbehandlats på ett så smart sätt med anodisering.

Putsfria fönster finns inte

Det enda man inte ska räkna med då man hör om underhållsfria fönster är att de inte behöver putsas. Det här finns inte. Om ett barn har lagt en kladdig kind mot rutan så kommer märket av detta inte att försvinna av sig självt. Luftföroreningar kommer också att sätta sina spår både på utsidan och insidan av fönstret. Putsa måste man alltså göra och då ska man betänka hur fönstret kommer att röra på sig. Det är en stor fördel när man kan vrida det inåt så att man slipper ta sig ut på fasaden för att snygga till.

Det fasta fönstret

Man kan även skaffa fasta fönster som är underhållsfria och de är bra på så vis att de inte öppnas vilket gör att man får mindre slitage som uppstår på ett naturligt sätt när man öppnar och stänger ett fönster. Det som är lite besvärligt med den här modellen är att den är svår att hålla ren från utsidan då man alltid måste klättra eller på andra sätt röra sig på fasaden.

Minimalt underhåll är målet

Man ska komma ihåg att det inte finns något som är 100% utan underhåll. Målet med underhållsfria fönster är alltså att man ska ta ned underhållet till minimal nivå. Det här gör man genom att utveckla nya modeller av hållbara material som inte rostar och som inte gulnar i solen. Det kommer hela tiden förbättrade varianter så det kan vara väl värt att satsa på en nyare modern fönstermodell då det har blivit dags att renovera och byta ut husets fönster.

Lämna en kommentar

fem × två =