PVC Fönster

Visst finns det de som fnyser då de hör om PVC-fönster eftersom de menar att dessa fönsterlösningar inte är lika vackra som klassiska svenska träfönster, men stämmer detta verkligen? Visst är det så att fönster med beteckningen PVC är gjorda av plast men det ska nämnas att de inte ger en plastig känsla. Det här beror på att man numera tar fram modeller som känns riktigt gedigna och som kan ha precis samma form och upplägg som de klassiska modeller med spröjs som vi svenskar tycker så mycket om. Det finns förstås många fördelar med plastmaterialet och en del av dessa är sådant som man traditionellt kanske inte sammankopplar med plast som till exempel brandsäkerhet.

Fönster av plast

Även om det idag finns många som oroar sig för vad som ska göras med allt plastskräp så kan man inte säga att fönster av plast tillhör kategorin bekymmersamt avfall. Det här beror på att PVC-fönster håller så pass länge att man knappast behöver se de som ett hot mot miljön. Den här formen av plast har funnits redan sedan början av 1900-talet och den är en slags förening av eten och klor som får sin specifika hårdhet med hjälp av olika tillsatser. Förutom fönster så ser man även PVC i utrustning och verktyg som används inom industrin och sjukvården. Man kan också isolera med PVCn och här kan vi se en direkt koppling till fönstren som anses vara särskilt bra då de håller tätt och isolerar våra hem så att energi inte läcks ut. När fönsterkarmar är gjorda av plast så får man en massa fördelar som innebär besparingar på olika sätt.

Fördelar med PVC-fönster

Det finns förstås många fördelar med plast och det särskilt när det handlar om något som kräver både styrka och enkelt underhåll. Moderna plastfönsterkarmar gulnar inte trots att de befinner sig i starkt solsken där de utsätts för UV-strålar. Det här betyder att man behåller en snygg och fräsch yta som är enkel att rengöra. Här måste man inte olja och fixa så som är fallet med vanliga träfönster. Dessutom så är det här materialet mycket brandsäkert. Även om plasten leder till farlig rökutveckling så kan man säga att det att den självslocknar inom 10 minuter är en stor fördel då en brandsituation uppstår. Materialet är heller inte lättantändligt så själva fönsterkarmarna kan inte ses som en anledning till oro för brand och de står emot en brand som startat på annat håll på ett bra sätt.

Låt oss heller inte glömma bort det där med återvinning. När man väl gör sig av med PVC fönster så går det bra att återvinna plasten och det är också en stor fördel. Lägg till detta att man ofta får mycket fina priser för denna fönstertyp och man kan säga att det rör sig om en mycket ekonomisk lösning som man kan ha stor glädje av under en lång tidsperiod.

PVC-fönster är alltså ett bra alternativ för många som vill köpa nya fönster. Priset är en viktig faktor för de allra bästa och när det gäller billiga fönster så är det oftast PVC-fönster man ska titta på.

Lämna en kommentar

11 − två =