2-glasfönster

I Sverige så är det viktigt med fönsterglas som ger en isolerande effekt för vi kan inte låta våra fönster läcka energi då vi behöver värma våra hem. På senare år så kan man även se att fönstren måste hålla kyla inomhus då vi dras med varmare sommar där vi behöver god kyleffekt inomhus. När man talar om 2-glasfönster så handlar det för det mesta om 2 isolerande glas som sitter i en fönsterkassett. Tanken med den här konstruktionen är förstås att man ska kunna få in gott med ljus utan att för den sakens skull spilla energi. Hur väl de här fönstren kommer att fungera beror på en hel del saker och man måste komma ihåg att glaset aldrig kommer till sin rätt om det inte sitter i en fönsterkonstruktion som är utvecklad på rätt sätt och med material som håller.

Isolerande 2-glas

Om fönsterglasen beskrivs som isolerrutor så betyder det för det mesta att det handlar om ett klassiskt 2-glasfönster där man har två förseglade rutor som sitter tillsammans i en fönsterkassett som kan vara av olika form och storlek. Det är också vanligt att man kallar konstruktionen för flerglasruta då man just har flera glas i kassetten. När det hela är förseglat så kommer rummet mellan rutorna att vara tätt och avstängt och det är det här som ger en isolerande effekt. Man minimerar nämligen drag som skulle kunna bli kostsamt när det är kallt eller väldigt varmt utanför. Idag finns det även isolerrutor med 3-glas men det är inte nödvändigtvis så att 3 rutor ger bättre effekt och ett lägre u-värde än 2 rutor.

Nyare och äldre modeller

Om man bor i ett funkishus som inte har genomgått någon särskild renovering så kan det vara så att man har fönster som verkar vara 2-glas för att de består av två rutor. Dessa ska man inte förväxla med isolerfönstren där de två glasen är förseglade. Det är nämligen möjligt att öppna de äldre varianterna så att man i praktiken har två enkla glas som sitter i en öppningsbar kassett. Det här anses vara bra för rengöring men när man har en väl förseglad konstruktion så ska man ju egentligen inte behöva ta hand om putsning på insidan då den inte blir smutsig.

Nyare modeller av 2-glasfönster är lufttäta och ekonomiska. De är ofta gjorda i moderna material som plast och aluminium. Det gör att man får ett mycket enkelt underhåll och lång livstid på fönstret. Med moderna konstruktioner så skadas inte fönstret av solljus och normalt slitage. Nya modeller är också väl anpassningsbara så man kan få 2- eller 3-glas men ändå ha ett utseende som påminner om ett sekelskifteshus.

Lämna en kommentar

sexton − 8 =