Plastfönster

Plastfönster anses av många inom branschen vara det givna valet för alla som ska byta fönster medan andra aldrig skulle kunna tänka sig att installera plastfönster på sitt hus. Plastfönster har en mängd fördelar men när det kommer till det utseendemässiga är det ofta just plastfönster som hamnar längst ner på listan.

Plastfönster är lite orättvist behandlade då många har åsikter om att de är fula utan att riktigt att sett plastfönster på ett hus. Många avfärdar således plastfönster utan att ens överväga att installera dem på sitt hus och detta gör att det behövs mer information gällande plastfönster.

Här i Sverige är vi vana vid att fönster är i trä då detta varit en tradition i landet under så lång tid. Plastfönster känns som ett billigt alternativ som man helst vill undvika. Sanningen är dock den att plastfönster i många fall är finare att titta på än vad de flesta tror och därför kan man åtminstone ta sig tiden att undersöka saken innan man avfärdar dem som fula och billiga alternativ till de vanliga träfönstren.

Det finns många fördelar med plastfönster och detta har gjort att det är fler och fler som börjar med försäljning av plastfönster och detta i sin tur leder till att fler väljer plastfönster till sina hus. Ju fler som vågar använda nya material desto fler får upp ögonen för det och på detta sätt kommer det in som en naturlig del bland husen runt om i landet.

Fördelarna med att välja just plastfönster är först och främst att de är mycket billiga i inköp vilket gör att man inte behöver gräva lika djupt ner i fickorna som om man väljer att installera träfönster. Priset är billigt redan i inköp, men man sparar även in pengar på lång sikt då plastfönster även är mycket tåliga och hållbara plus att de är underhållsfria. De pengar och den tid man hade varit tvungen att lägga på underhåll och byte av fönster på huset sparas således in så fort man fattar beslutet att använda plastfönster på sitt hus.

En annan fördel, förutom att plastfönster är billiga och underhållsfria, är att de isolerar mycket bra. Jämfört med andra fönster får man med sina plastfönster väldigt bra isolering på köpet och det tas såklart tacksamt emot.

Nackdelen med plastfönster enligt de flesta är främst att många tycker att det är mindre snyggt med plastfönster än träfönster. Att plastfönster skulle vara mindre snygga än andra fönster så som aluminiumfönster och fönster i trä stämmer enligt vissa men många ändrar åsikt efter att de sett plastfönster i dess rätta kontext. Tittar man bara på ett fönster rätt upp och ner så är det kanske inte så konstigt att träfönster sticker ut som snyggare då vi är vana vid att det är på det viset ett fönster ska se ut, men om man istället tittar på plastfönster på ett helt hus så är det många som ändrar uppfattning.

En annan nackdel som ofta framhålls är att PVC har hög miljöbelastning vid tillverkningen jämfört med fönster gjorda i trämaterial. Många menar dock att den bra isoleringsförmågan, som bidrar till lägre uppvärmningskostnader, överväger detta då det har en positiv effekt under många år framöver.