Energifönster

Genom att byta ut dina fönster till energifönster så kan du spara in på stora energikostnader och samtidigt skona miljön. I många år har vanliga vitvaror som till exempel tvättmaskiner, kylskåp och diskmaskiner varit energimärkta och på så sätt underlättat valet för den som söker energieffektiva produkter. Energin är en osynlig vara, och hittills har de flesta av oss gjort sina val av fönster baserade på pris och utseende. Den stora nackdelen är att många av dessa släpper ut energi och på sin tur ökar hemmets uppvärmningskostnad – en riktig energi- och ekonomibov med andra ord. Väljer man rätt så kan det göra stor skillnad i vardagsekonomin.

Vad är ett energifönster?

Med tanke på att runt en tredjedel av husets värme går förlorad helt enkelt på grund av dåligt isolerade fönster, har just fönster en särskilt stor energispararpotential. När man väljer energifönster tittar man på deras u-värde. Det här är ett värde som representerar hur pass bra glaset och dess konstruktion av karm och bågar tillsammans isolerar och håller inne husets värme. Desto lägre u-värde, desto bättre isolation, och desto mindre energispill. Du kan dessutom välja mellan 2-glas eller 3-glas. Tack vare gas mellan rutorna och lågemissionsglas har dagens 2-glas väldigt låga u-värden. Skulle man önska att dra ner ytterligare på energin och samtidigt försäkra sig mot buller och oljud så kan 3-glas vara en passande lösning. Förutom lägre uppvärmningskostnader så bidrar energifönstren till ett bättre och behagligare inomhusklimat, de kräver minimalt med underhåll och ökar dessutom värdet på din bostad.

Att välja fönster

Man kan tycka att i princip alla fönster ser ungefär likadana ut och att vilket som helst skulle duga, så länge det ser bra ut och har en rimlig kostnad. Det som man inte kan se själv är de dolda svaga punkterna såsom hur pass mycket (eller lite) energi som släpps igenom, om de är luft och regntäta eller inte, och om beslagen klaras av att öppnas och stängas tiotusentals gånger. För att slippa tråkiga händelser och onödiga kostnader är det viktigt att välja rätt kvalitet redan från början och då är ett lågt u-värde något att utgå ifrån.

Hur monteras fönstren?

För den händiga och fixarvana så brukar det vara en enkel uppgift att själv montera. Det gäller dock att vara noga att alla måtten är korrekta och att ditt arbete redan är ordentligt genomtänkt innan du beställer eller köper ett större fönsterparti. En av fördelarna med att anlita en professionell fönstermontör med lång erfarenhet och som arbetar enligt branschens alla rekommendationer är givetvis att du får någon som monterar allt rätt på direkten, men också att du oftast erbjuds ett fast pris och 3 års garanti, vilket kan vara en stor trygghet ifall något skulle behöva repareras eller bytas ut.

Lämna en kommentar

två + fyra =